Prețuri

Cu toții ne dorim oferte de preț personalizate și care să se încadreze în bugetul disponibil.

Știu cu siguranță că pe anumite aspecte fiecare din noi punem accent mai mult și avem un buget mai mare iar pe altele pe care nu le considerăm importante, uneori doar le facem ca să fie acolo.

Ai ajuns pe pagina cu prețuri. Asta mă mă încântă foarte mult, înseamnă că fotografiile pe care le-ai văzut pînă acum au acel ceva care rezonează cu inima ta și îți dorești să afli și cît costă fără să dai email sau să ceri o ofertă.

Majoritatea fotografilor nu au preţurile pe site vrei să ştii de ce?

De cele mai multe ori alegem doar din prisma prețului și facem concesii mari la calitate sau suntem induși în eroare de cantitate sau de reclamă înșelătoare. În realitate un preț mic reflectă o calitate îndoielnică și este foarte posibil să existe lucruri neplăcute în spatele acestuia pe care nu le cunoaștem.

– Un preţ mare ne sperie şi ne face să căutăm în altă parte mai ieftin!

– Ne mai întrebăm ce are acel fotograf în plus şi ce oferă el în acei bani?

– Avem timp să comparăm oferta prezentă cu oferta unui fotograf ieftin?

– Suntem într-o continuă alergătură şi facem alegeri din necunoaştere!

Şi ca să îţi răspund la întrebare, preţurile generale sunt:

– (99 euro ședință foto de portret/familie ), fără costuri cu deplasarea în București și Ilfov.

– ( nuntă / botez incepand de la 199 euro ), în funcție de ce servicii ai nevoie și de durata rezervării fotografului.

– ( 249 euro pachet foto cununie+restaurant 3 ore), gratuit ședința foto in aceeasi zi.

– ( 115 euro/ședință foto de business/ corporate/ logodnă)  fotografii realizate pe 1- 2 fundaluri (alb / negru / o culoare neutră / biroul tău / sala de ședință.

 ( cununia civilă în altă zi decât în ziua nunții 116 euro)

Însă fiecare din noi are o altă nevoie şi alte preferinţe, alt buget alocat pentru un anumit serviciu, de aceea oferta pentru fiecare este diferită şi personalizată!

De ce există diferențe așa de mari  de preţ între fotografi? Care este diferenţa?

Un neprofesionist este foarte posibil să nu vină la evenimentul tău pentru că a luat în aceeași zi şi alte evenimente, mai mult ca sigur va trimite pe altcineva în loc ”pentru că a intervenit ceva”. Dacă acel cineva ar fi ok nu ar fi poate o problemă, decît dacă ai stabilit clar că vine chiar fotograful cu care ai discutat, însă se poate întîmpla destul de probabil ca acel fotograf trimis la evenimentul tău să nu aibă experiență și nici echipamentele adecvate.

Va trimite un individ/domnişoară îmbrăcaţi nepotrivit care vin “să facă experienţă”, la evenimentul tău. De cele mai multe ori aceştia vin pentru doar 300-500 lei însă tu crezi că ai făcut o afacere, ai prins o ofertă foto la preţ bun!

În realitate ai dat mult mai mult pentru un serviciu de slabă calitate de care nici nu ştii dacă vei beneficia. Faptul că va veni la eveniment acel om şi are o cameră de fotografiat / filmat nu garantează și că va livra rezultatul promis de altcineva. Nu spun că nu este ok să iei un fotograf la început de drum, este ok, însă de ce ai vrea să fii păcălit în aşa fel? Poţi să iei de la bun început un începător, un pasionat, o cunoștință şi îl plăteşti sau îi dai un menu pentru asta dar ştii că este începător şi nu ai aşteptări.

Pe fotograful ieftin nu îl interesează ce vrei, el are o combinație, face profit fără cel mai mic efort și responsabilitate,  cine are de suferit aici? La final nu vei avea cu cine să vorbeşti, ai cheltuit puţin…..cost mic ce pretenţii ai atunci?

Vrei acte? te poate întreba altcineva, costă mai mult deoarece se adaugă TVA-ul! Acordul GDPR, chiar are cineva nevoie? Este bine să te joci cu fotografiile/ amintirile inregistrate de la propria nuntă, aniversare, cununia civilă, botezul copilului? Dacă ai sau nu ai nevoie de acte …atunci prețul rămâne același și binențeles toate detaliile sunt trecute în contract pînă la cele mai mici detalii. 

Cît de mult contează alegerea unui fotograf după calitate, seriozitate, recenzii şi nu după preţ!

Alegerile făcute cu cap te păzesc de surprize neplăcute în viitor. Vrei un fotograf ieftin ? Realizezi că un serviciu de calitate nu are cum să fie ieftin! Eu unul dacă nu am bani pentru un serviciu de calitate și care costă prea mult pentru bugetul meu, atunci ce pot să fac ar fi să apelez la recenzii, la cunoștințe și să caut pe cineva la început de drum/ începător căruia îi comunic de la început că nu am buget/ dar nici așteptări de la el nu am, și pot să îi ofer altceva la schimb ori renunț complet la acel serviciu pentru că sunt conștient că voi regreta mai devreme sau mai tîrziu alegerea făcută după prețul cel mai mic.

 O cerere de ofertă cu care rezonez:

O cerere pentru fotograf de nuntă a venit în mod surprinzător prin două canale în același timp.

Mesaj primit din portalul fotografi-cameramani (cu locaţia data şi cîteva detalii) şi direct prin apel pe telefon. Tocmai în momentul când citeam mesajul îmi sună telefonul. Trag pe dreapta şi opresc de tot, de data aceasta veneam spre casă şi drumul spre casă fiind lejer găsesc uşor un loc unde să parchez corect fără să enervez alţi şoferi.

–  Bună ziua, sunt Ioana .B am văzut fotografiile tale şi îmi plac, mi-aş dori să fii fotograful meu la nuntă! Nunta este pe data de 5 iulie. Dacă eşti liber atunci şi te poţi încadra în bugetul nostru ar fi minunat. Eu am nevoie doar să vii la slujba de cununie şi apoi cîteva ore la restaurant, ce zici se poate?

–  Bună ziua! Eugen.

–  Putem vorbi la pertu te rog? poţi vorbi acum sau te sun mai târziu? Ioana.B.

–  Sigur Ioana, un moment te rog să verific dacă am liber atunci…….., da sunt liber şi pot veni, care este bugetul tău? Eugen.

–  Cam 400-450 euro mai am pentru fotografii, video avem, am făcut multe cheltuieli neprevăzute şi am rămas fără bani, ştiu că este puţin dar îmi doresc mult să vii , îmi place ceea ce faci! Ţi-am dat mesaj şi din platforma fotografi-cameramani. Ioana.B.

–   Ai dreptate, întotdeauna apar chestii pe care nu le iei în calcul, tocmai mă uitam pe mesajul de la tine şi mă pregăteam să îţi scriu. Eugen.

– Uite ce îţi propun eu dacă eşti de acord: Eugen.

Un pachet personalizat special pentru nunta ta ce conține următoarele servicii de fotografie:

 • fotograf rezervat pentru intreaga zi a evenimentului și dacă este cazul 1 asistent;
 • voi fi implicat începând de dimineață cu pregatirile miresei, acasă;
 • vă sunt alături la cununia religioasă și la restaurant pană la sfârșitul petrecerii;
 • toate fotografiile pe care le veţi primi vor fi editate și livrate în format electronic;
 • vei primii și 30 de fotografii printate pe hârtie fotografică special pentru părinți/ socrii în doar cîteva zile;
 • gratuit primiţi 1 album de nuntă;
 • pentru Bucureşti şi Ilfov nu sunt cheltuieli cu deplasarea.

–  Voi nota momentan data în calendar cu un 😉  până cînd semnăm contractul.

–   Ştiu că acest pachet conţine mai mult decît ceea ce vroiai (bugetul rămas fiind redus), însă nu are de ce să fie o piedică. Este necesar doar un avans din partea voastră de minim 20% din valoarea totală. Diferenţa de preţ se plăteşte la sfîrşitul evenimentului sau la momentul livrarii fotografiilor cum va fi posibil. Aşa încît nu este un impediment bugetul mic rămas în prezent. Eugen.

–    Costul total este de 650 euro, este întradevăr mai mare, însă este mai avantajos pentru tine să obţii mai multe servicii la un cost decent.  Imaginile rămân peste ani şi le puteţi revedea cu plăcere ori de cîte ori vă doriţi atît voi cât şi copii şi bunicii. Un album de nuntă este de nepreţuit. Aceste amintiri ar fi bine să fie redate prin imagini de calitate şi să fie însoţite de experienţe bune cu fotograful tău. Eu sunt dedicat şi implicat dar asta implică şi din partea voastră puţină implicare, totul pentru un cost decent.

– Practic vei avea fotografii de la machiaj, vei arăta ca un model în rochia de mireasă şi vei avea multe fotografii de portret doar pentru tine,  bijuterii,  accesoriile tale, detaliile cele mai frumoase într-un cuvânt. Vom face o şedinţă foto doar pentru tine acasă, fotografii alături de părinţii tăi, orice îţi trece prin cap sau ceva ce ai văzut pe instagram-sau într-o revistă, imagini funny cu domnişoarele de onoare. Vom face o şedinţă foto şi între biserică şi restaurant dacă avem timp. La restaurant voi rămâne pînă cînd se opreşte petrecerea. Pentru 150 euro extra buget ai doar o mulţime de avantaje, eu voi fi alături de tine şi soţul tău toată nunta fără să faci fie nevoie să faci compromisuri la fotograf.

–  Dacă totuşi consideri că nu ai nevoie de ceea ce ţi-am oferit suplimentar putem rămâne strict la ceea ce mi-ai cerut însă ulterior aceste servicii luate separat vor fi la preţul din oferta generală, fără reduceri.

–  Mulţumesc mult pentru toate informaţiile şi pentru răbdare, m-ai convins, nici nu ştii cu cîţi fotografi am vorbit înainte şi am fost dezamăgită! Ioana.B.

–  Vorbesc şi eu cu prietenul meu şi rămîne să ne vedem să semnăm contractul!

O cerere de ofertă cu care nu rezonez:

O cerere pe care am primit-o într-un moment destul de nepotrivit. În timp ce mă duceam cu maşina dimineaţa spre birou, ascultînd muzica preferată Chill Fm  şi îmi făceam loc încet încet prin traficul bară la bară.

Mă scoate din atmosferă un telefon hotărît. Las repede cana de cafea din mînă fără să o dau pe mine şi caut un loc unde să trag pe dreapta, eu nu prea obişnuiesc să vorbesc la telefon în timp ce conduc.

Hands-free nu folosesc şi de obicei trebuie să caut în agendă sau pe telefon diverse informaţii aşa că este musai să opresc undeva.

Găsesc cu greu un loc şi mă urc cu jumătate de maşină pe trotuar pe avarii, dar pînă să răspund…..apelantul închide. Sun eu înapoi dar sună ocupat! Aştept puţin că poate mai sună iar…..

–   Salut, sunt Cristi, am văzut pe site că faci nunţi, vreau şi eu un preţ pentru fotograf de nuntă! Client.

–   Salut Cristi, întâi te rog să îmi spui cînd ai nevoie şi unde va avea loc nunta, să verific dacă am alt eveniment atunci! Eugen.

–   Pe 3 iulie avem nunta, la Complex Phoenix Cernica. Client.

–  Ai un buget stabilit, vrei să vin doar la biserică sau ai nevoie de un pachet complet, ca să înţeleg ce ai nevoie? Eugen.

–  Eu vreau să ştiu cît costă! am vorbit şi cu  Xulescu@photography, şi mi-a spus ca foto costă 1000 lei, îl cunoşti? Client.

– De ce costă atâta? sunt o grămadă de bani, doar apeşi un buton nu? tu ce ofertă ai? Client.

–  Înţeleg că te interesează preţul în mod special însă şi că ai nevoie de un fotograf de nuntă! Eugen.

–  Dacă vrei doar să negociezi un preţ mai caută, nici la piaţă nu negociezi, ai bani cumperi nu ai nu cumperi.   Putem discuta şi negocia timpul cît sunt implicat şi rezervat la eveniment sau numărul de servicii pe care îl dorești. Calitatea nu vrei să o negociem? Eugen.

–  Poţi să găşeşti chiar fotograf gratuit dacă mai cauți puţin, sigur găseşti! Eugen.

–  Tu garantezi că vii la eveniment și vei livra ce promiți? Client

–  Da îți garantez acest lucru printr-un contract și prin colaborarea doar cu alți adevărați profesioniști din domeniu! Binențeles că poate apare neprevăzutul și cazuri de forță majoră, dar vorbim aici de lucruri normale, nu extraordinare! Lucrez legal, ofer şi cer seriozitate, sunt un om implicat, îmi asum ceea ce promit! Eugen.

–  Deci nu negociezi nimic! telefon închis. Client.

Dacă ofer reduceri, preţuri mici, oferte speciale? 

O reducere a costurilor pachetelor de servicii se poate face binenţeles doar în anumite cazuri.

 • Există perioade din timpul anului cînd se pot face reduceri cum ar fi sfîrşit de sezon, zile din an în care alţi clienţi ai mei au anulat/schimbat data nunţii,
 • Reduceri pentru contractele semnate cu 1 an înainte de eveniment,
 • Reduceri de la parteneri pentru albume,
 • Îţi pot crea o ofertă specială prin micşorarea numărului de servicii fotografice din cadrul unui pachet foto existent şi astfel costul total se reduce,
 • Îţi pot oferi o şedinţă foto de nuntă sau şedinţă foto trash the dress gratuită care în mod normal se achită separat în cadrul anumitor pachete foto,
 • Îţi pot oferi un număr mai mare de pagini printate în albumul de nuntă, fără costuri suplimentare,
 • Pot modifica grafica albumelor, sau editarea unor imagini dacă vrei ceva special gratuit,
 • Fotografierea unei nunţi gratuit doar acelor oameni pe care vreau să îi ajut şi pentru care cred că merită timpul meu.

Toate acestea sunt reduceri pentru clienţii mei cu care rezonez şi cu care pot discuta, cei care înţeleg şi apreciază munca unui fotograf de eveniment, importanţa acestuia în cadrul nunţii!

Eu ofer seriozitate, fotografii emoţionante şi o experienţă în sine, transmit relaxare şi siguranţă prin ceea ce fac şi cum mă port, mă implic în totalitate.

Sunt deschis către comunicare, către ideile tale şi noi abordări, îmi dau tot interesul să îți ofer fotografii inedite şi memorabile, dar totul în lumea în care trăim are un cost.

Realizez  fotografie de eveniment Pro bono, sunt dispus dacă am timp şi sunt liber să ajut un coleg fotograf la nevoie. Vrei să îmi pui o întrebare legată de fotografie, sau legată de tehnica fotografică ?

Scroll to Top