Catolic vs ortodox

Botezul în biserica catolică, „Parohia Romano-Catolică Sf.Fecioară Maria, Regină”- Cioplea.

Botez într-un cadru de familie la „Parohia Romano-Catolică Sf.Fecioară Maria, Regină”- Cioplea.

Întrebări multe? Cum se desfășoară botezul în tradiția catolică? Restricții legate de fotografiere?

 Să încep cu răspunsuri directe ….ar fi prea simplu, mai bine îți povestesc experiența mea.

Am ajuns înaintea tuturor ca de obicei, și observ că primele fotografii pe care mi le propuneam să le fac nu se pot realiza…pentru că biserica este în renovare la exterior așa că am căutat o zonă alternativă în apropiere pentru fotografiile de grup și fotografiile de familie uzuale. Am găsit chiar în aceeași curte o zonă ideală la umbră, gazon întreținut, flori și spatiu destul de mare….locul mult mai bun decît clasicele scări de la intrarea în bisericile noastre.

Am intrat înăuntru, aici o atmosferă coplet diferită de bisericile ortodoxe…..multă lumină naturală, ferestre mari….ce bine nu? Bănci pe ambele părți…semn că toți invitații vor sta jos și nu în picioare toată slujba, cu excepția mea desigur.  Mi-am lăsat echipamenul din cîrcă pe o băncuță, m-am echipat cu ceea ce aveam nevoie și eram gata de fotografii.

Apropiindu-se ora programată, am ieșit în grădină și am surprins mimica fețelor invitaților cînd ajungeau în dreptul bisericii și observau schela și zgomutul de picamăr…..știi expresia: a ramas mască?

În fine balamucul s-a oprit binențeles înainte să înceapă slujba.

Ceea ce este special și de ținut cont , ca fotograf nu ești bine primit să te duci în spatele preotului și șă depășești treptele, „preferabil să nu te arunci pe jos să faci scheme”.

Botezul efectiv se face prin atingerea cu apă pe capul celui botezat și nu prin scufundare ca la biserca ortodoxă, trebuie să fii pe fază și să te poziționezi în funcție de ce vrei să obții. Eu am preferat de data aceasta să fiu în dreapta preotului, așa am surprins emoțiile întregii familii care erau cu fața practic către mine (părinți, nași și bebelina), nu mai zic că aici cristelnița era foarte aproape de perete și practic ca să poți fotografia de acolo trebuia folosit un obiectiv ultrawide care deforma imaginea foarte mult. La botezul ortodox stau de regulă în stînga cristelniței și este mult spațiu de mișcare în toate direcțiile.

Fotografii profesionale la botez catolic, obiceiurile la catolici, biserica catolica vs biserica ortodoxă, diferențe între slujbele de botez.

Mulțumiri preotului catolic care a oficializat slujba, a avut răbdarea și dedicația să explice pe înțelesul tuturor ce diferențe sunt între cele două slujbe, despre simbolistica apei în slujba de botez, puțină istorie a religiilor și muult bun simț. Așa cum ar trebuii să fie toți preoții indiferent de hram sau de parohie.

Simona & Florin & (Ana Miria pentru posing), mulțumesc pentru aprecieri!  

Scroll to Top