fbpx

A fi fotograf de nuntă

Emoţiile unui Fotograf de nuntă, emoţii în fotografii, imagini curate.

Salut,eu sunt Eugen, sunt printre altele şi fotograf de eveniment.

Ce înseamnă pentru mine a fi fotograf de nuntă?

Bucuria de a retrăii emoţiile din ziua nunţii şi şansa de a realiza multe, multe fotografii de nuntă într-un stil jurnalistic, imagini curate luminoase şi neregizate.

De ce îmi place acest gen de fotografie şi ce m-a atras în acestă nişă?

Pur şi simplu eu la nunta mea nu am avut mintea să cumpăr servicii de fotografie de nuntă, nu am dat importanţă maximă, am avut alte priorităţi, am greşit mult, însă alegerile costă. Aşa că nu am fotografii de la nunta mea, cred că am 10 poze făcute de un prieten care a filmat cîteva clipuri la nuntă şi a făcut stop cadru.

De aici pînă la a ajunge fotograf de nuntă a trecut ceva timp, însă aceasta a fost experienţa mea, am aflat şi eu pe propria piele de ce este ideal să ai un fotograf de eveniment profesionist la eveniment, memoriile şi emoţiile imortalizate  sunt nepreţuite.

O nuntă nu este nici măcar o dată ca altă nuntă.

Fiecare eveniment este unic, sunt alţi invitaţi, mirii sunt diferiţi, personalitatea fiecăruia este diferită, dar totuşi este nuntă, firul desfăşurării evenimentelor din această zi este totuşi în mare cunoscut. Un fotograf profesionist a fost la destule nunţi încît să nu poată fi luat prin surprindere de ceva nou şi chiar dacă ar fi este pregătit pentru orice. Nu discut aici de echipamente şi accesorii foto, sunt aşa de multe variante şi stiluri de lucru încît orice este posibil cu aproape orice.

Ce fotografii se fac la nuntă?

Fotografii de familie, surprind emoţiile, sunt acolo exact la momentul potrivit,  imortalizez momentele dintre momente, garderoba, posing, rochia de mireasă, pantofii de nuntă, verighetele, mama şi tata, bunicii dacă sunt acolo, prietenii tăi cei mai buni, domnisoarele de onoare, dar în centrul atenţiei sunt: Mirele alături de Mireasă, mireasa cu tatăl ei, mireasa cu mama si cu bunica dacă este posibil, mirele cu părinții lui, mireasa cu părinții ei, nașii cu copii lor, cu alte cuvinte oamenii cei mai importanți.

Mă străduiesc să fac o poveste din imagini, o poveste scrisă cu lumină şi pusă în cea mai bună lumină din aceea zi memorabilă.

O astfel de abordare se poate defini ca fotojurnalism, însă este doar parţial aşa ceva, întrucît multe fotografii vor fi uşor regizate- cizelate.

Dacă ar fi să fac doar foto-jurnalism atunci rezultatul final ar fi cu totul diferit, multe momente nu se pot repeta doar aşa de poză ca să fie unghiul potrivit şi lumina potrivită, este de preferat să intervenim măcar puţin. Dacă nu facem aşa multe cadre nu ar mai avea acel ceva, se va vedea că ceva lipseşte.

În momentele de pauză fac fotografii la multe detalii, fotografii la verighete de nuntă, rochie de mireasă, pantofi de ocazie, fotografii ceas bărbătesc, fotografii cu decorul pregătit acasă, imagini care merită și trebuie să fie imortalizate prin fotografie, fotografii care cu siguranță vor aduce mai aproape emoțiile din ziua nunții peste ani și ani.

Îmi plac fotografiile neregizate dar totuşi uneori este bine să comunicăm mirilor că se vede mai bine dacă privirea este cam aşa iar pozingul ar fi de exemplu cam aşa…

Cu toţii ne dorim să arătăm bine în poze, să fim staruri măcar în această zi, pentru asta ne aşteptăm de la fotograf să ne spună unde să stăm şi cum să stăm ca să ieşim perfect în imagini. Măcar aşa să avem căteva poze gen actor de film sau fashion, sau poze pentru album deşi acum nu vrem.

Putem să arătăm bine și după 10 ani de la nuntă? Desigur, nunta de 10 ani se practică chiar dacă mai rar, imagini de la nunta de 10 ani poți găsi în portofiliul meu chiar aici.

Unde sunt fizic cînd sunt la nuntă?

Sunt peste tot dacă se poate, adică lăngă mireasă cănd se găteşte, în camera unde sunt accesoriile, împreună cu mirele cînd se îmbracă, alături de domnişoarele de onoare şi mireasă, sunt lîngă naşi şi lăngă părinţi, într-un cuvînt sunt peste tot. Sunt lîngă voi toate ziua şi toată noaptea pînă la sfărşitul petrecerii, conform cu ceea ce am stabilit prin contract, sau doar acolo unde aveţi nevoie de mine. Sunt acolo unde este nevoie de mine, uneori fotografiind invitatii de nuntă, un model de rochie, un patern care mi se pare interesant, norii de la nunta sub cerul liber, surprind un catel vesel, un zîmbet de copil, o îmbrățișare sinceră a bunicilor , părinților sau a prietenilor adevărați.

Ce echipamente folosesc la nuntă, cât costă un fotograf profesionist, cîte fotografii primesc clienții

Eu folosesc echipamentele pe care le consider potrivite respectivului eveniment, sunt echipamente din gama profesională și uneori din gama entuziast. Nu sunt un împătimit după achiziția ultimului model de body sau cel ma mare tun de obiectiv. Diferențele între echipamente sunt destul de discutabile, totul ține de experiența fotografului, de lumina disponibilă la locație și de cunoașterea propriilor limite. Atît timp cît cunosc toate detaliile evenimentului (durată, locurile unde facem fotografiile, așteptările clientului) și sunt pregătit cu ce am nevoie, totul este simplu și realizabil. Pot face fotografii de portret, fotografie fashion, fotografie imobiliară, dar și fotografie de close-up la detalii cum ar fi  la un model de invitatie de nunta, broderia rochiei de mireasă sau pot să așez cercei de mireasă și parfumul elegant într-o postură de fashion.

Fotografiez întotdeauna cu 2 aparate principale dar am în geantă şi 1 aparat de backup, mai multe obiective/focale, multe carduri, acumulatori și cîteva lumini + accesorii, totul se combină într-un echilibru pentru a putea să livrez ceea ce promit clienților/familiei, fotografii emoționante bine realizate pe care ni le dorim cu toții. Mă axez pe crearea unor imagini cît mai reale, nu voi face soare într-o fotografie realizată noaptea și nici noapte într-o fotografie realizată ziua….nu îi văd sensul decît dacă chiar asta vrem să obținem. Tehnic se poate face orice dar este important să știu de la început  pentru că orice fotografie se poate edita avansat însă dacă fac direct din cameră setările potrivite fotografia finală o vei primii mult mai  repede și nu va necesita timp pierdut cu editarea avansată.

Ofer în mod obișnuit o selecție de fotografii direct din cameră pe loc, în ziua evenimentului, în momentele de respiro, bune doar pentru social media, acestea sunt needitate, pentru că ştiu cît de mult îţi doreşti să ai fotografiile rapid/chiar atunci. Aceste fotografii sunt puțin:) diferite față de cele finale, fotografiile finale vor fi corectate şi editate conform cu viziunea mea artistică și experiența de editare foto.

Numărul de fotografii pe care îl vei primii nu are limită! Faptul că eu voi fi fotograful tău de nuntă în aceea zi este clar bănuiesc pentru toată lumea că nu mai pot lua alt eveniment în aceeaşi zi, ca atare costul este acelaşi îndiferent cîte fotografii voi face, eu sunt acolo pentru voi! Dacă am ce să pozez asta voi face, fac fotografie din pasiune pentru frumos și pentru a surprinde emoția, acțiunea acolo unde se întîmplă ceva. Numărul de fotografii finale depinde în principal de eveniment, am ce să fotografiez? Dacă oamenii se distrează şi există acel ceva frumos, acolo sigur voi fi și eu și sigur vei avea poze. Dacă oamenii stau mai mult la masă,  tot evenimentul doar socializează, clar vei avea poze mai puţine, nimeni nu apreciază fotografii cu mîncarea în gură sau cu multe pahare şi sticle în faţă.

De ce costă mult/puțin… un fotograf de nuntă?

Pentru că…. arta este subiectivă,  este normal să existe un cost, îmi dedic din timpul meu vouă, sunt acolo ca voi să aveţi o experienţă perfectă, ca voi să aveţi multe fotografii care să vă aducă un zîmbet peste ani. Fotografia poate să coste nimic? Da se poate, poate veni un prieten de familie, îți pot face pozele prietenii cu telefoanele, poate unii chia au ultimul model de pe piață. Pentru un fotograf profesionist ca și pentru orice profesionist în varii domenii timpul costă și la fel ca tine vrea ca munca lui să fie apreciată. Profesionistul lucrează pe baza unui contract care aduce cu sine obligaţii, plata impozitelor și a taxelor legale, investiții în echipamente, cursuri, implică seriozitate de ambele părţi, este cu totul altceva.

De ce costă …… un fotograf profesionist? Acesta acordă în primul rînd timpul lui și pune la dispoziția ta experiența anilor acumulați. Acesta investește constant în timpul anului chiar și cînd nu se fac evenimente în mai multe domenii (cursuri, seminarii, reclamă, echipamente IT, echipamente foto, mentenanță și update site-uri). Alocă timp și bani pentru a fi printre cei mai buni profesioniști într-o piață în care concurența neloială este în floare.

Acesta este omul/profesionistul care este acolo dedicat și implicat doar pentru voi 100%.

Ce mai primim în plus de la fotograf

Primiţi în plus ceva la care majoritatea nu se gîndesc că este important, primiți alături de voi pentru acea zi un adevărat profesionsit, primiți o experienţă plăcută cu un fotograf de nuntă pasionat de frumos, primiți o bună comunicare și respect față de ceea ce vă doriți sau nu vă doriți, primiți acces la cunoștințele mele în materie de fotografie de eveniment, primiți lîngă voi un om care vă ascultă și vă poate povesti cum se desfășoară evenimentele, un companion care vă este alături în cea mai agitată zi şi care vă poate face să vă bucuraţi/relaxaţi, pot fi omul care să vă sprijine la nevoie, să vă încurajeze în anumite momente, să vă aducă un zîmbet pe față în momentul potrivit.

Colaborarea cu mine vine la pachet cu imagini curate şi luminoase surprinse într-un mod care mie mi se pare aerisit, plăcut și care sper că vă reprezintă, amintiri ce vă vor aduce zîmbete şi bucurii peste ani!

Leave a Comment

Scroll to Top